Berjimba di Rimba Part 3 : Taman Negara Pahang


sambungan dari sini

Time nak balik dari perkampungan orang asli tu, abam yesdear cadang kita balik saing dengan boat-boat lain untuk merasa rapid shooting yang lagi thrilled.



Kiteorang pun oke je la.  Sebelum gerak, ada yang rileks-rileks, selpi-selpa...haha serious time ni taktau apa yang menanti kelak !!

Tenyummm!

Wefie!

Boat pun bergerak sama-sama dengan 3-4 boat yang penuh dengan budak sekola menengah. Lepas tuh, haaa baru lah tahu apa maksud rapid shooting. Memanglah ada lalu jeram-jeram tu suma tapi yang buat lagi thrilled sebab bebudak skola tu dok percik air kat boat kiteorang guna papan. Kebasahan dan rasa kekalahan plak disituh! Ada sekali kiteorang kena kepung dua bot himpit kiri kanan. Time ni dah rasa macam satu scene dalam cite Pirates of Carribean yang kapal English tu kena kepung dengan Flying Dutchman dan kapal Captain Jack Sparrow. Kiri dan kanan jugak lah air melimpah-limpah kat kiteorang. 

Ini lah natijahnya ! Our own private pool dalam boat  =='

Kekakaks cuba revenge. MANA KAYU NI~~!!

Kuyup basah semua oke ! Hui thank god for dry bag kalau tak memang lencun la kamera aku.


Malam pun tiba. BBQ night olls ! Sebenarnya tak plan pun nak berBBQ bagai.
Beberapa hari sebelum trip, bebudak ni up ganba campfire cone kat whatsapp group...lepas tu idea nak memBBQ tuh bercambah-cambah lak.


Sedang prepare bebahan. Rajin anak-anak dara ni. Dah boleh kawen dengan kadar segera. hee


Oke abaikan jejari yang supermok tu. Aku dok isi pisang & stoberi dalam cone eskrem. Then topped with chocolate chips and marshmallow. Teruja nak tengok hasil campfire cone ni !



Tadaaa~ Sebelum dibalut dengan aluminium foil dan bakar~



Orang-orang kuat di pemanggang. Aku memang failed lah bab-bab ni. Biar yang pakar handle :D


Emm! Teringin nak cuba ni jugak...pisang dan stuffed it with choc chips & marshmallow ~


Ayam dipanggang, yang rupa bulat-bulat besar-besar tu ialah cheesy potato dan rupa macam eskrem cone tu ialah campfire cone. Complete dinner nih ada appetizer, main menu, dan dessert:)


Head chef dah bertukar *rujuk kat headlamp hehe


Who doesn't have this mental disease nowadays.. haha~


Oh ya! Sebenarnyakan bahan-bahan dapur ni suma boleh didapati kat kekedai sekitar Taman Negara tu. Ayam kaa, sosej kaa, bawang kaa...even cheese pun ada ! So, agak lengkap disituh sebenarnya, tak payah beli sesiap dari KL pun. Tapi since kami taktau, kami bawak ayam cheese buah buahan bagai.

Almost ready. 


Roasted marshmallow sebab ada orang teringin nak merasa *batuk kat Tan Sri Joe

Aku pun first time makan ni, rasa sangat melt bila masuk mulut. Nice gak~

Abam yesdear joined our dinner that night. Dia la yang tolong belikan bahan-bahan yang kurang. Kalau dia ada, memang meriahuols ceritanya. 

Paling takleh blah cite "malaysian salad". 

Ada sepasang Americans datang ke Taman Negara, depa singgah gegerai nak makan. Korang tahukan keadaan gerai kat kampung ni sentiasa penuh dengan orang-orang kampung dok melepak situ. Americans ni pun order lah nasik lemak dari makcik ni. Makcik tu hidang nasik lemak dengan daun pisang. Dorang pun makan nasi lemak tu. At the end nak bayar, matsaleh ni kata kat makcik tu :

"Why Malaysian salad is so hard to eat ?"

"Eh? That leaf not salad, cannot eat one ..."

Rupanya mat saleh tu makan nasi lemak dengan daun pisang sekali oke!

Berhamburan orang kampung sekeliling gelakkan depa. Ikut kata abam yesdear, siap ada yang berguling gelak-gelak.

Kalau aku ada kat tempat kejadian pun, gelak sampai masuk longkang kot. Ahaks.

Memori daun pisang betul lah ! :P

..... to be bersambung sebelum 2015 *hehe